Αντώνης Ζαμπέλας
Πρόεδρος Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων | Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών | Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων
Ο Αντώνης Ζαμπέλας είναι Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) και Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης Honorary Professor, Division of Medicine, University College London (UCL). Οι βασικές σπουδές του κ. Ζαμπέλα ήταν στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι μεταπτυχιακές του σπουδές (MSc) στην Επιστήμη των Τροφίμων από το Πανεπιστήμιο του Reading (UK) και η διδακτορική του διατριβή (PhD) στη Διατροφή του Ανθρώπου από το Πανεπιστήμιο του Surrey (UK). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στον ρόλο των διατροφικών προτύπων και των θρεπτικών συστατικών στην πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων και κυριότερα των καρδιαγγειακών, ενώ πρόσφατα δραστηριοποιείται στο πεδίο της «Ενιαίας Υγείας». Ο κ. Ζαμπέλας είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος της Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.). Επίσης, είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής. Είναι επιπλέον Associate Editor του Διεθνούς Ερευνητικού Περιοδικού Clinical Nutrition και μέλος της συντακτικής επιτροπής του Nutrients. Διετέλεσε Associate Editor τoυ Διεθνούς Ερευνητικού Περιοδικού Atherosclerosis. O κ. Ζαμπέλας είναι editor 2 ακαδημαϊκών συγγραμμάτων και co-editor άλλων 2, ενώ είναι συγγραφέας σε 22 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία, ελληνικά και διεθνή, και σε 200 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.